Според данни от скорошно допитване едва 10% от фирмите отбелязват, че

...
Според данни от скорошно допитване едва 10% от фирмите отбелязват, че
Коментари Харесай

Работодатели обсъждат киберсигурността с Министерството на електронното управление

Според данни от скорошно допитване едвам 10% от компаниите означават, че имат загуби поради хакерски атаки. С 20% са се нараснали офанзивите по отношение на 2021г. В изследването на Министерството са взели участие над 70 компании. 60% от тях споделят, че не правят тест за сигурност на системите си. 44% от интервюираните са били обект на онлайн офанзива. Малко над 35 от участвалите в анкетата компании са показали, че вършат образования за киберсигурност на своите чиновници, оповестява БНР. 

 

Кибератаките са непрекъснати, припомня Петър Кирков, новият народен координатор по киберсигурността. Кирков и напомня, че от средата на октомври има аткаки против някои държавни институции. Отчитат се и офанзиви против медии, частни бизнеси и така нататък

 

Петър Кирков уточни, че той нямаме проверяващи функционалности. Целта по-скоро е да се усъвършенства системата за отбрана и реализиране на киберустойчивост. Експертът уточни, че казусът е обвързван с това, че има от ден на ден офанзиви, които са свързани с постигането на политически цели с кибер средства.

 

Проучването на министерството регистрира, че бизнесът минимум разчита на така наречен системи за ръководство на регистри на събития, криптиране на данните или на контракт с външна компания. Част от компаниите показват, че даже не употребяват средства за киберзащита.

 

Основно се разчита на така наречен „ двуфакторна идентификация “, защитни стени и най-вече - на антивирусни стратегии. След началото на войната в Украйна работата с антивирусните стратегии стана също внимателен въпрос.

 

Само експертиза за киберсигурността може да даде Министерството на електронното ръководство на компаниите, изяснява и Министърът на електронното ръководство Георги Тодоров.  

 

Допитването до компаниите демонстрира, че бизнесът желае благоприятни условия за съвещания с киберексперти, стратегии за финансиране на развиването на киберсигурността.

 

Статистиката на отдела за киберпрестъпления на ГДБОП показва, че през 3-4 дни има компании, които губят по 50, 100, 300 000 евро вследствие на „ фишинг “ офанзиви. Така наречения „ заменен IBAN “ предизвиква голям брой вреди.

 

Наскоро Европейската организация за киберсигурност напомни, че нарасналите офанзиви от „ отвод от услуга “ към компаниите се употребява, с цел да се окаже напън върху потърпевшия, с цел да заплати откуп при офанзива с криптиране на данните.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР